Saturday, April 22, 2006

"nato kafa nato duvar"

















Aslı "nato kafa nato mermer" olan bu söylemi hemen hemen herkes bilir. Neden bu yakıştırmayı yaptığımı az sonra yazılanları okuduktan sonra anlayacaksınız sanıyorum.

Her gün işe giderken önünden geçtiğimiz 4.Levente, kafanızı hafif kaldırdığınızda bazı apartmanların üzerinde birtakım mozaikler görebiliriz.
Bu eserlerin Bedri Rahmi ve Eren Eyüboğlu'na ait olduğunu Yapı Kredi Bankası'nın duvarını süsleyen mozaiğin altında yazan tabeladan öğreniyoruz. Ancak diğer dükkanların üzerindeki mozaikler hakkında ne yazık ki bir bilgi yok. Keşke diğer şirketler ve apartman yönetimleride gereken hassasiyeti gösterseler.

Mozaik eserler, çarşının başındaki Yapı Kredi bankasının üzerindeki mozaikle başlar ve aşağı doğru cadde üzerindeki yapıların üzerini süsler. İş kulelelerinin yakınına kadar bu güzel çalışmaları görebilirsiniz. Daha doğrusu görebilirdiniz. Çünkü ne yazık ki birçoğu ya reklam panolarının altında kalmış ya da üzeri boyanmış halde. Ancak en inanılmazı en alttaki fotoğrafta görülen mozaiğin durumu. 21 Nisan 2006 tarihinde ne yazık ki bu mozaiğin üzerinin yalıtım malzemesi ile kaplandığını gördüm.

Bu mozaikler Bedri Rahmi ve Eren Eyüboğlu'nun eserleri. Ne yazık ki tüm bu eserler sahipsiz. 1950'lerde yapılmış olan bu mozaikler her geçen gün bir bir elimizden gidiyor. Hatırlarsanız Zeugma'daki birçok mozaik sular altında kaldı. Bir kısmı kurtarılabildi. 4.Levente baraj yapılmayacak. Yani bu mozaikler sular altında kalmayacak. Rahat bir nefes alabilirsiniz. Ama nedense rahatlayamıyoruz, çünkü bazı "duyarlı" insanlar bu eserleri tahrip etmenin başka bir yolunu bulmuşlar. Kimini reklam panolarının altına saklamışlar, kiminin üzerine tabela koymuşlar, kimi bazı dükkanların kaçak olarak yaptığı bölmelerin arasında kalmış, kimi de boyaların sıvaların altında...

Eserleri korumak için illa bin yıllık mı olması lazım? (o kadar eski eserlerinde ne kadar korunduğu şüpheli ya) Bu mozaikler neden korunmayı hak etmiyor? Çok mu kötü bu mozaikler. Çevreyi çirkinleştiriyorlar mı? Hiç sanmıyorum. Sorun ne yazık ki kafalarda... "nato kafa nato mermer" olan kafalarda...





1 comment:

Unknown said...

merhaba,
gercekten cok yazik,istanbula gelince bu sokagi görmek isterim tabii hala mozaikler duruyorsa!Keske o cevrede yasayan insanlar da sizin kadar duyarli olup , mozaikleri kapatanlarin hakkinda belediyeye sduyuruda bulunsa?

bu arada blogunuza yorum göndermek icin illaki blogger mi kullanmak gerekiyor?

selamlar,
Neverland
www.hayatsevinceguzel.com